April 29th, 2015

Afgelopen zondag wist Groede niet het kampioensfeest van Hoofdplaat te verstoren. In een aantrekkelijk duel, wist Groede niet te scoren waar Hoofdplaat dat wel twee keer wist te doen en zodoende de titel behaalde.

Zondag 26 april stond bij vele spelers van Groede al in de agenda rood omcirkelt, want op die dag stond de derby tegen Hoofdplaat op het programma. Een derby die meer karakter kreeg toen duidelijk werd dat Hoofdplaat in deze wedstrijd kampioen kon spelen en een wedstrijd waarin Groede nog mee deed voor de derde periodetitel. Kortom alle ingredienten voor een pittige wedstrijd, waarbij er veel op het spel staat. Andre de Nooijer kon hierbij beschikken over een nagenoeg fitte en voltallige selectie, hij moest het alleen stellen zonder Enrique van Opdurp. De trainer koos voor min of meer dezelfde opstellingen als in de voorgaande wedstrijd, met een kleine verandering dat Yordi Adriaansen doorschoof naar het middenveld om deze zodoende te versterken.

Groede begon zeer sterk aan de wedstrijd, dat voor een aantal honderd toeschouwers werd gespeeld. Het oefende druk uit op Hoofdplaat, welke duidelijk last had van kampioensspanning. Groede kreeg na tien minuten spelen dan ook een uitgelezen kans om hier optimaal van te profiteren, maar Kika Menu kwam een teenlengte te kort om de bal tegen de touwen te werken. Groede bleef het betere van het spel houden en kon Hoofdplaat terug dringen op eigen helft. Via buitenspelers Sven Verploeg en Wesley Steijaert werd meerder malen de achterlijn gezocht, om zo een voorzet te geven op de inkomende Kika, Yordi of Bjorn. Van een kampioensploeg was in de eerste fase van de wedstrijd dan ook weinig te merken, Hoofdplaat hanteerde veel de (en ik citeer heirbij de PZC) weg-is-weg tactiek en moest het hebben van de counters of een enkele stilstaande fase zoals corners of vrije trappen. Toch was het diezelfde kampioensploeg die wel de score wist te openen. De Groese verdediging kreeg de bal moeilijk weggewerkt in het eigen zestien meter gebied, de rechtshalf van Hoofdplaat probeerde hierbij druk te zetten op de bal maar liet zich hierbij opzichtig vallen zonder dat er enige vorm van contact was. Een actie die je de speler van Hoofdplaat zelf niet kan kwalijk nemen, je speelt immers voor veel publiek en wilt die wedstrijd hoe dan ook winnen. Degene die echter wel iets kwalijk genomen mag worden was de leidsman van dienst, in zo’n beladen wedstrijd hoop je dat de stand beslist kan worden op basis van inzet en tactiek van beide ploegen en niet door een essentiele foute beslissing van de scheidsrechter. Mocht het een twijfelgeval geweest zijn zal je mij niet horen, maar zowel supporters en spelers van Hoofdplaat als van Groede wisten na de wedstrijd te vertellen dat dit een onjuiste beslissing was en de strafschop nooit gegeven had mogen worden. Jammer, want dit zou uiteindelijk wel een grote stempel drukken op de wedstrijd. De strafschop werd namelijk benut en Groede stond ondanks het goede spel op achterstand.

In de tweede helft wilde Groede opzoek gaan naar een vroege treffer en hiervoor kreeg het wederom een aantal kansen. Deze werden niet benut en je zag dat Hoofdplaat steeds beter in de wedstrijd kwam. Ricky Verkruijsse wist hierbij nog een 1 op 1 actie te ontmantelen en hield zodoende zijn ploeg nog in de race. Na een groot uur spelen werd er gekozen voor een aanvallendere tactiek en werd Wesley Steijaert doorgeschoven naar voren. Er vielen hierdoor enkele ruimtes achterin bij Groede, maar de verdediging kon dit in eerste instantie goed oplossen. Toch werd er een kwartier voor tijd een moment van verzwakking gelijk afgestraft door Hoofdplaat. Een snel genomen vrije trap resulteerde wederom in een 1 op 1 situatie van de spits met Hoofdplaat en Ricky Verkruijsse. Ricky wist in eerste instantie de inzet te pareren, maar kon niet voorkomen dat in tweede instantie de goal alsnog gemaakt werd. Een mokerslag voor Groede, wat wist dat de wedstrijd zo goed als gespeeld was. Na het eindsignaal kon Hoofdplaat zijn feest vieren en droop Groede teleurgesteld af. Vanaf deze kant ook de felicitaties richting Hoofdplaat, we zagen van hen misschien wel niet het beste voetbal van deze competitie, maar als je aan het einde van de rit bovenaan staat ben je gewoon terecht kampioen.

Voor Groede rest nu nog een ijdele hoop op een periode titel. Alleereerst zal het zelf moeten winnen van BVV’63 en is het daarna nog afhankelijk van de uitslagen van NVS en die van Hoofdplaat. Ook al is de kans nog zo gering op een periodetitel en hebben we het niet in eigen hand, de kans is er wel nog steeds..