October 19th, 2017

Zondag 15 oktober stond voor Groede 1 de eerst echte derby op het programma. Ijzendijke 1 kwam namelijk op bezoek in de Groe. Beide ploegen hadden na 3 wedstrijden spelen 6 punten op de teller staan en de ploeg die zou winnen deze zondag zou de aansluiting bij de top houden in de vierde klasse. André de Nooijer kon hiervoor niet beschikken over Kevin Martens, Jan-Willem de Rooij en de geblesseerde Ilyas Yavuz, hierdoor werden Ibrahim Ucar en Enrique van Opdurp opgeroepen om de selectie te complementeren voor de derby.

Nadat het derde en het tweede elftal het goede voorbeeld hadden gegeven door te winnen van respectievelijk Corn Boys 2 en Ijzendijke 4, was het om half drie dan de beurt aan het eerste elftal om dit voorbeeld te volgen. Na het eerste fluitsignaal bleek dat dit ook wel zou gaan gebeuren, want Groede kwam fel uit de start blokken. Ijzendijke werd terug gedrongen op eigen helft en het was Groede dat het spel bepaalde. In het eerste kwartier kreeg Groede dan ook legio kansen en had zich zelf op een 1 en misschien wel 2 – 0 voorsprong moeten zetten. Waar Groede voorheen echter makkelijk het net vond, was dat deze zondag niet het geval. Bart, Wesley of Toon kreeg het niet voor elkaar om de aanvallen te bekronen met een doelpunt en zagen hun inzet net naast of over gaan. Na twintig minuten spelen kwam Ijzendijke beter in de wedstrijd en leek het alsof het vuur bij Groede wat gedoofd was. Ijzendijke kreeg in deze fase de betere kansen, maar gelukkig stond een uitstekend keepende Ricky Verkruijsse de aanvallers van Petit Paris keer op keer in de weg. Toch wist Ijzendijke nog voor rust een doelpunt te maken, de vleugel spelers van Ijzendijke kwam door via de achterlijn en legde de bal simpel terug op de inkomende aanvaller die de bal voor het binnen schuiven had. Een achterstand dat Groede in de tweede helft moest gaan ombuigen.

De achterstand werd vlak na rust echter nog groter, want na een klein uur spelen moest Ricky Verkruijsse na een goede counter van Ijzendijke de bal wederom uit het net vissen. Op dat moment moest Groede vol aan de bak om één of meerder punten op de Groe te houden. Het kreeg hier zelfs nog een steuntje voor in de rug na een rode kaart voor IJzendijke. Twee onbezonnen overtredingen van Dwight van Hullen kwamen hem op twee gele kaarten te staan, waardoor Groede in een man-meer situatie terecht kwam. Groede leek echter moeite te hebben om met deze situatie om te gaan, met name ook omdat Ijzendijke zich ver liet terug zakken. De laatste twintig minuten speelde het spelbeeld zich voornamelijk af op de helft van de uitploeg. Ondanks het vele balbezit kon de Groe geen vuist maken en wist pas in de 85ste minuut de aansluitings treffer te maken via Bart. Daarvoor had Groede overigens al twee keer gescoord via Michel Broeckaert en Toon van Parijs, maar die werden zeer dubieus afgevlagd voor buitenspel. Om hier nog extra aandacht te geven is overbodig, maar dat het uiterst zuur is dat een derby zo bepaald kan worden door één persoon is op zijn minst gezegd “jammer” te noemen. In de allerlaatste minuut wist Michel Broeckaert nogmaals het net te vinden, maar ook deze werd afgekeurd en de reden daarvoor kunt u zelf wel invullen lijkt me.

Wat er na afloop van de wedstrijd gebeurde is betreurenswaardig en schaamtevol, zowel van Groede als van IJzendijke kant. Jammer dat één van de weinige west-zeeuws-vlaamse derby’s in de vierde klasse A, zo moest eindigen. De drie punten gingen dus mee in de tas van Tieke en eerlijkheidshalve dient wel gezegd te worden dat zij met 10 man daar hard voor gewerkt hadden. Groede bleef achter met een zuur gevoel, wetende dat het in de eerste helft eigenlijk de wedstrijd al naar zich toe had moeten trekken. De Groe moet zich weer herpakken volgende week tegen Clinge en hopelijk kan deze wedstrijd wel beslist worden door de spelers zelf.