August 2nd, 2017

De KNVB heeft afgelopen maand de indeling voor de nieuwe competitie bekend gemaakt en daarbij trof de Groe een aantal nieuwe gezichten aan. Grenswachters, METO, NSV, ODIO en WVV’67 zijn voor Groede relatief onbekende tegenstanders. Het is daarom goed om alvast kennis te maken met deze nieuwe tegenstanders zodat we niet voor verrassingen komen te staan in de competitie en/of prognostiek. De komende weken zullen we deze 5 clubs één voor één uitlichten, om zo doende wat meer kennis te vergaren over dit relatief onbekende terrein. Met vandaag in de editie de Nispense Sport Vereniging; R.K.V.V. NSV.

Feitjes
R.K.V.V. NSV (dat inderdaad 2 maal het woord “vereniging” in de complete naam heeft) komt zoals wellicht gedacht uit het Brabantse Nispen een dorp met ongeveer 1500 inwoners. De clubkleuren zijn zwart met geel en de club is opgericht op 15 februari 1921. Met 375 leden zijn er 7 jeugdteams en maar liefst 6 senioren elftallen te vinden bij de v.v. NSV. Goed om te lezen is dat er van deze 6 senioren elftallen ook 1 elftal compleet uit vrouwen bestaat. Het vlaggenschip van deze club is over het algemene een stabiele vierde klasser te noemen, welke dit jaar voor het eerst in de vierde klasse A (in plaats van 4B) zal uitkomen. In de periode 1964-1978 speelde het eerste elftal in de derde klas en 3 seizoenen zelfs in de tweede klas. Vorig seizoen eindigde NSV op de 10de plaats in de vierde klasse B.

Voorzitter van deze club is Jan Gommers, een club met een rijke historie. Wilt u meer weten over de geschiedenis van NSV, dan staat er op de site www.nsv-nispen.nl een prachtig uitgebreid historisch verslag van deze club opgedeeld in 5 fases.

Opmerkelijk is ook dat vv Nispen een heus handboek heeft waarin de technische richtlijnen staan beschreven. In Groede hebben we kalk-lijnen, in Nispen hebben ze technische richtlijnen. Hierin staat onder meer het selectiebeleid van het eerste elftal, met een pagina vol criteria waaraan je moet voldoen om in het eerste elftal te spelen. Gelukkig hebben wij in Groede deze criteria kunnen reduceren tot 1 alles omvattende criterium; “Een speler moet voetbalschoenen hebben om in aanmerking te komen voor het eerste elftal”.

Sportpark
De zwart-gele brigade speelt zijn thuiswedstrijden op het sportpark “de Wallen”. Het is gelegen aan de Heijbeeksestraat in Nispen, ongeveer op steenworp afstand van Belgie. Het sportpark heeft 2 officiele voetbalvelden en 1 trainingsveld. Voor zover te zien is het hoofdveld gewoon normaal gras, waardoor je in het najaar gewoon zoals het hoort met slik van je benen het veld kan afkomen. Ook hier staat een heuse tribune aan het hoofdveld met een capaciteit van ongeveer 150 toeschouwers, dat zal voor de mee reizende Groese supporters krap-aan-passen lijkt me. Ook bij NSV wordt er weinig prijs gegeven over de kantine, is er een Rad van Avontuur?, zijn er hakkedelletjes te verkrijgen en dat soort vragen. Wel is er bekend dat er in de kantine aan de bar een speciaal hoekje ingericht is genaamd “Maaikus Oekske”, dit zou 2 redenen kunnen hebben in mijn optiek; of Maaike is de charmante barvrouw die elk weekend achter de bar staat, of Maaike is de vertrouwde supporter die elk weekend aan de voorkant van de bar zit.

Als we over het sportpark “de Wallen” hebben, moeten we eigenlijk ook de persoon Ed Cleiren benoemen. Ed Cleiren heeft 38 jaar lang (!!) gefungeerd als de terreinmeester van sportpark “de Wallen” en doet sinds dit seizoen een stapje terug. Voor deze 38 jaar vrijwilligerswerk is hij benoemd tot Lid van Verdienste binnen de v.v. NSV. Als we afreizen richting Nispen, is het zeker de moeite waard om deze man de hand te schudden.

Een snelle blik op de facebookpagina van deze club laat zien dat het, ondanks de hoofdsponsor Margaret Verbraak Uitvaartverzorging, zeker geen dooie boel is op sportpark “de Wallen”.  Elke maand wordt er wel wat georganisseerd, van vrijwilligers-festiviteiten, tot een heus jeugd-seizoens-afsluitings-toernooi. Kortom er valt redelijk wat te beleven op dit sportpark.

Het elftal
Het elftal staat sinds dit seizoen onder leiding van trainer Andy Wierikx die Patrick Arnouts na 3 jaar opvolgt als trainer van het eerste elftal. Andy Wierikx was vorig jaar nog trainer van ODIO, eerder was hij trainer van Kruisland, Schijf en Alliance. Op de site valt te lezen dat er momenteel 37 spelers in het eerste elftal zitten (een luchtige 20 spelers meer dan bij Groede 1), waaronder de gebroeders Bakx, de gebroeders Kuijer, de gebroeders van de Sanden, de gebroeders van Wesel en de drie broers van van Tiggelen. Door deze grote selectie geldt voor het eerste elftal (en ook voor de hoofdsponsor overigens) het spreekwoord “De één zijn dood, is de ander zijn brood”, want bij de kleinste blessure wordt je zo vervangen door 1 van de andere 36 spelers. Een lust voor een trainer, want dat betekent dat elke speler zich keer op keer moet bewijzen. Een speler om in de gaten te houden bij NSV is Arno van Gastel. Een speler die potentie heeft om tweede klasse te spelen, maar tot nu toe nog altijd trouw is gebleven aan zijn cluppie NSV. De verzorger van dit elftal is niemand minder dan de vriend van Suleika, hij is spijtig genoeg op zijn 18de moeten stoppen met voetballen maar draagt nu zijn steentje bij door de spelers van het eerste elftal fit te houden. Onder meer probeert hij Martijn Gommeren, de absolute topscoorder van NSV op scherp te houden. Deze heeft er inmiddels al 122 in het netje liggen voor de club uit Nispen.

Clublied
De Nispense Sport Vereniging heeft sinds 2001 een heus clublied gekregen. De muziek, tekst en zang is afkomstig van Ad van Loenhout, het lied is ingezongen door het koor “For effekes Bergen op Zoom”. De arrangeur (wat dat ook mag wezen) van dit clublied is niemand minder dan Jacq Buijs. Het lied bestaat uit 2 coupletten en een refrein. In het lied wordt ook gezongen dat gezellig even aan de toog gaan staan, hoog in het vaandel staat in Nispen. Dat is positief om te lezen, omdat daar juist ook de kracht van de meeste Groedenaren ligt. Als je niet zou weten dat het een clublied was, zou je wellicht bij het luisteren van dit lied ook op andere ideeën gebracht kunnen worden. Zo wordt er namelijk in het eerste couplet al gezongen over spelers die gaan “Ballen op de Wallen” en dat dit één groot feest moet zijn. Afijn, om misverstanden te voorkomen is het wellicht raadzaam dit lied al eens door te nemen voordat we afreizen naar Nispen. Gezien de vele gouden keeltjes die ons eerste elftal herbergt, kunnen we wellicht nog een extra dimensie toevoegen aan dit nu al fantastische clublied.

Kortom we zijn weer wat wijzer geworden over de club uit Nispen. Belangrijkste conclusie is dat er in het clublied wordt gezongen over gezellig aan de toog staan, en dat we nu weten dat we daarvoor in “Maaikus Oekske” moeten zijn. Met een blik

In de volgende editie van “kennis maken met de nieuwe tegenstanders” de ploeg uit Ossendrecht; ODIO.