November 17th, 2016

Zondag 13 november stond bij velen al rood omcirkelt in de agenda. Groede kreeg namelijk de Bressiaanders op bezoek, een wedstrijd dat altijd veel strijd oplevert. Voor Breskens was winst nodig om mee te blijven doen in de top, voor Groede was elk punt dat deze wedstrijd opleverde al winst. Maar voor Groede, en wellicht ook voor Breskens, ging het vandaag niet alleen om de punten maar ook om de prestige. Bij Groede staat er immers een trainer afkomstig uit Breskens aan het roer en spelen er redelijk wat spelers in het elftal met een Breskens-verleden en die waren natuurlijk niet van plan om hun oude-club een makkelijke middag te bezorgen op de Groe.

Voor deze echte derby kon Groede over een nagenoeg fitte selectie beschikken, op de lang-durig gebleseerde Wesley Steijaert na. Met een zorgvuldige tactiek stuurde André zijn manschappen de wei in. Om half drie ging onder toeziend oog van vele toeschouwers de wedstrijd van start. Groede kwam goed en fris uit de startblokken, in plaats van zich in te graven probeerde het de aanval te zoeken. Dit lukte aardig via de flanken, waar Toon van Parijs meer dan eens zijn directe tegenstander te snel af was. De eerste grote kans kwam dan ook op naam van Groede, dat na 5 minuten spelen Toon van Parijs al 1 op 1 zag gaan met de keeper. Het schot viel echter aan de verkeerde kant van de paal waardoor de brilstand bleef staan. Breskens leek echter wakker geschrokken te zijn van deze kans en kreeg meer grip op de wedstrijd. De Bressiaanders namen het heft in handen en zochten middels lange ballen de snelle en gevaarlijke spitsen. Ook via de flanken kwam Breskens er aardig door en dit resulteerde uiteindelijk in de openingstreffer. Via de linkse flank kwam er een voorzet die slim werd binnen gewerkt door de spits van Breskens. Groede liet het hier echter niet bij zitten en ging op zoek naar de gelijkmaker. Nadat Breskens enkele kansen misten op de 0 – 2, was het Groede die via Bart van den Hemel op gelijke hoogte kwam. Uit een goede corner van Edwin Brand, was het Bart die boven de verdediging uit steeg en de bal in de verre hoek kopte. Groede kon echter niet lang van deze gelijkmaker genieten, want nog geen vijf minuten later moest het toezien hoe Breskens via een foute pass van Groede weer op voorsprong kwam. Ilyas wilde de bal rustig terug leggen op Ricky, maar vergat daarbij de spits van Breskens in de gaten te houden. Deze kon makkelijk onderscheppen en voor de 1 – 2 tekenen wat tevens de ruststand betekende.

Na rust wilde Groede op zoek gaan naar wederom de gelijkmaker, maar had hier veel moeite mee. Op het middenveld werd de slag verloren en ook verdedigend zag het er niet altijd even fraai uit. De 1 – 3 lag meer op de loer dan de gelijkmaker. Na ruim een uur spelen werd dit dan ook werkelijkheid. Breskens speelde een lange bal over de Groese verdediging, die stapte echter goed en zette de middenvelder van Breskens buitenspel. De leidsman liet ondanks het vlagsignaal gewoon doorspelen, waardoor de zwart-witte brigade weinig moeite hadden om de 1 – 3 tegen de touwen te schieten en tevens de wedstrijd in het slot te gooien. De gedachten van de leidsman konden niet worden veranderd na protest van Groede-zijde en een klein consult bij vlagger Gerrit en besloot de discussie te eindigen met het oer-oude en altijd bruikbare onweerlegbare argument; “Ik zag het anders”. Bij de Groedenaren kon men het geloof in een goed resultaat zien wegvloeien en nog geen drie minuten later kwam ook de 1 – 4 op het scorebord. Pas na dat dit doelpunt leek Groede wat beter te gaan voetballen en mocht Ruud van Westen na een knap gegeven voorzet van Bart de eindstand bepalen op 2 – 4. Dat dit doelpunt met de hand werd gescoord zag de leidsman door de vingers, laten we het er op houden dat dit een compensatietje was.

Groede speelde geen goede wedstrijd en gaf de doelpunten veel te makkelijk weg. Neemt niet weg dat Breskens de boven liggende partij was en ze verdiend de winst hebben gepakt. Na de wedstrijd was het nog behoorlijk gezellig in de kantine en werd de derby op stijlvolle manier afgesloten. Zowel de spelers van Breskens als Groede mochten friet gaan eten bij de Zagerij, gesponsord door dhr. Vermeire en dhr. Luteijn waarvoor veel dank! Volgende week wacht ons een andere derby, ditmaal uit naar Oostburg. Wederom zal Groede zijn borst nat mogen maken, want ook dit zal een zeer lastige tegenstander worden.