August 2nd, 2016

Oud-speler Leen Wille moest eens hard lachen op een verjaardag afgelopen zomer. “Een derde op de Hroe! Dat is nog nooit voorgekomen!” Leen had voor het voetbalmuseum, wat ter gelegenheid van het 90-jarige bestaan werd geopend, een voetbalshirt uit 1950 ter beschikking gesteld. Ook in het museum waren geen notulen te bespeuren met tekenen van een derde elftal.

Het afgelopen seizeon begon bij veel verschillende oud-voetballers, jongens en mannen de voetbalkoorts weer wat op te spelen. Bij een buurtvereniging stopte een zaterdagelftal en ook zij hadden kennis gemaakt met de sfeer in Groede via mannen die er speelden of anders wel via social media. De Facebook pagina van VV Groede telt inmiddels 1500 volgers en daarbij kunnen we wel stellen dat alle voetballers van West-Zeeuws-Vlaanderen en ver daarbuiten Groede volgen. De Groe heeft in het seizoen 2016-2017 door de bekerwedstrijd tegen ASWH, de aandacht van Omroep Zeeland en CTV voetbal, het verloop van de competitie en de viering van het 90-jarige bestaan, bewezen dat een klein dorpsclubje ook groot kan zijn. Groot door de toewijding die de vele vrijwilligers hebben voor de club. Maar ook groot door er met de mensen die er willen zijn, er op alle trainingsavonden en op zaterdag en zondag iets van willen maken. Het gevolg een tiental jongens meldde zich aan om bij de Groe te komen voetballen. Een unicum in een krimpregio met dalende ledenaantallen bij verschillende verenigingen.

Een paar actieve leden bij ‘t Twidduh waren zeer veheugd met de komst van deze nieuwe spelers, maar realiseerden zich ook dat er nu wellicht te veel poppetjes zouden zijn voor 1 elftal. Op dat moment begonnen de eerste optimisten al te praten over een eventueel derde elftal. De iets minder optimistische mensen moesten hier natuurlijk hartelijk om lachen, want een derde elftal op de Groe… dat kan toch niet? Het bleek toch daadwerkelijk te kunnen, op vrijdag 8 juli kwam de volledige selectie van 36 man, onder toeziend oog van voorzitter Piet Klaaijsen en bestuurslid Gerjan de Hullu, bij elkaar om de plannen voor komend seizoen te bespreken. De conclusie werd al snel getrokken dat deze selectie veel te groot was voor een tweede elftal. Vorig seizoen bij thuiswedstrijden werden er al steevast vier stoelen naast de dug-out werden geplaatst om alle spelers te herbergen. Je zit immers niet bij een voetbalvereniging om op de bank te zitten maar om een balletje te trappen. De conclusie was dan ook al snel getrokken dat Groede 3 een zeer realistische optie was en zodoende was de geboorte van ‘t Derde een feit.

Maar nu de verdeling van de spelers onder de elftallen. Hoe hou je iedereen tevreden en hoe zorg je ervoor dat je twee gelijkwaardige teams krijgt? Een zeskoppige selectie werd bij elkaar geroepen om te brainstormen over de twee elftallen. Youri Verploeg, Alex van Houte, Robert Vink, Gerjan de Hullu, Imre Hubregtsen en Jan Elfrink bogen over de twee selecties. Men was van mening dat de jongens die in het tweede elftal terecht kwamen ook nauw een aansluiting moesten krijgen bij het eerste elftal. In het derde elftal wilde de garde van het ‘oude’ tweede elftal de kern behouden, wat werd gerespecteerd. Qua gemiddelde leeftijd sluit het tweede dus nauwer aan bij het eerste elftal dan het derde. Of de kwaliteiten van de beide elftallen ook gelijkwaardig zijn wordt op 6 november 2016 en 12 maart 2017 getest als de twee ploegen in de competitie tegen elkaar spelen. Zijn er voor de rest dan geen kopzorgen? Inmiddels zijn alle sponsoren voor beide elftallen geregeld waarover uiteraard later meer op de site. Ook hebben zich inmiddels weer oud-spelers en nieuwe mensen zich aangemeld om weer eens een wedstrijdje mee te ballen wat wij uiteraard van harte toejuichen. Daarnaast valt of staat het met de aanwezigheid van de jongens voor beide elftallen maar ook de bereidwilligheid van andere jongens van elftallen om eens mee te doen. Zoals iedereen weet staat voetbal al lang niet meer op de eerste plaats maar willen we als vereniging wel een concept neerzetten wat de toegankelijkheid om deel te nemen aan een teamsport vergroot. Zo zijn er meerdere leiders per elftal, zal de training iedere week door een van de vier trainers worden verzorgd en zijn er na iedere thuiswedstrijd soep en broodjes van ‘Het Overleg’. Doel van dit seizoen is om met beide elftallen de finish te halen.

Groede 3 speelt de thuiswedstrijden om 10.00u. Groede 2 speelt de thuiswedstrijden om 12.00u. Natuurlijk zijn alle supporters van harte welkom om deze ploegen aan het werk te zien.

De ploegen trainen gezamenlijk om 19.30u. op woensdagavond. Wie eens een balletje wil meetrappen is van harte welkom!!!