October 23rd, 2015

Door een zeer dubieuse penalty zag Groede in de allerlaatste minuut de drie punten in rook opgaan en bleef achter met een schamel puntje. Er had wellicht meer ingezeten, maar na twee maal op voorsprong gekomen te zijn moesten de punten alsnog met Vogelwaarde gedeeld worden.

Zondag 18 oktober ontving de Groe de mannen uit Vogelwaarde, voor alweer de zevende competitie wedstrijd. Groede had iets goed te maken van de verloren wedstrijd een week daarvoor in Brabant en wilde dan ook de drie punten in eigen huis houden. Vogelwaarde daarentegen kwam met de bedoeling de winst naar de bossestraat mee terug te nemen, waardoor dus een spannende pot op het programma stond. Andre de Nooijer kon over vrijwel een geheel fitte selectie beschikken, waar Nick van Belois de voorkeur kreeg boven Wesley Steijaert in de basis-elf.

Na het eerste fluitsignaal was het Groede die de druk naar voren gaf en Vogelwaarde op eigen helft drukte. De stevige verdediging van Vogelwaarde hield Groede echter uit het zestien meter gebied, waardoor de kansen beperkt bleven in de openingsfase. Toch konden de blauw-witten na 8 minuten spelen al juichen, want de openingstreffer voor Groede was een feit. Bart stond op de hoek van de zestien en met een snelle beweging trok hij naar binnen en haalde met zijn linkse voet de trekker over. Een prachtig doelpunt, dat Groede een vliegende start gaf. Ondanks de voorpsrong begon Groede wel wat onrustiger te voetballen, waardoor Vogelwaarde steeds beter in het spel kwam. De Groe moest hierdoor toezien hoe Vogelwaarde enkele kleine kansjes kreeg , maar meer dan speldenprikjes waren dit niet. Aan de andere kant kon Groede ook geen echte potten breken, ondanks het harde werken. De rust leek te worden gehaald met de voorpsrong, ware het niet dat Vogelwaarde vlak voor de thee nog wist te scoren. Een vrije trap werd in eerste instantie gekeerd door Ricky Verkruijsse, maar de leidsman besloot op rare wijze (niet de laatste keer die middag) dat de vrije trap nog eens rustig overgenomen moest worden. De herkansing voor Vogelwaarde slaagde wel, waardoor de gelijkmaker een feit was. De nummer 8 van Vogelwaarde, die al de nodige harde tackles moest gebruiken om de Groese middenvelders af te stoppen, liet zijn blijdschap van deze gelijkmaker op vrij onsportieve wijze ten gehore brengen middels de woorden “lekker voor jullie, sukkels”. Afijn het verdient niet de sportiviteitsprijs, maar daar kwam hij toch al niet voor in aanmerking na deze eerste helft. De leidsman overigens had na deze vreemde vreugde-uitspatting een zakdoek nodig, want hij deed alsof zijn neus aan het bloeden was.

Na de rust ging de Hroe op zoek naar de drie punten, maar had het hier knap lastig mee. Dit lag voornamelijk aan Groede zelf die verzuimde om kansen te creeeren en af te maken. Natuurlijk had de verdediging van Vogelwaarde hier debet aan, want het was een stugge muur waar Groede doorheen moest komen. Edwin Brand kreeg vervolgens nog een grote kans, maar zag zijn inzet op de paal belanden. Niet veel later werd een schot van Groede op een verdediger van Vogelwaarde geschoten die zich met zijn handen wist te bescheremen in de zestien, waarvoor enigzins begrijpelijk geen penalty werd gegeven. Iets minder begrijpelijk was dat de bal niet veel later op de stip ging, toen Kaj Zwerver tussen twee verdedigers onderuit werd gehaald in het zestien meter gebied. Maar wederom pakte de leidsman zijn zakdoek erbij en wuivde de overtreding weg. Toch leek Groede de drie punten te gaan behouden in eigen huis, nadat Wesley Steijaert Groede op handige wijze op voorsprong had gezet. Met nog vijf minuten op de klok, moest Groede in de verdedigende stellingen kruipen. Groede hield nog even het hart beet, toen bij een uitrap een bal uit Ricky’s handen werd getrapt en binnen werd geschoten door Vogelwaarde. Naar mijn inziens een zuiver doelpunt a-la Thierry Henry voor de oost-zeeuws vlamingen, maar de leidsman besliste tot een onrechtmatig doelpunt. Een aantal corners voor Vogelwaarde werden weggewerkt, waardoor de eindstreep in zicht leek. De laatste corner werd weggewerkt en viel een meter buiten de zestien tegen de arm van Jan Elfrink die zijn armen wel gewoon langs het lichaam hield. Geen opzet in het spel, maar de leidsman van dienst was in de veronderstelling dat Jan zijn armen a-la- Houdinie & Hans Klok kon laten verdwijnen en verweet Jan dat hij dit niet had gedaan en blies op zijn fluit. Een vrije trap zou het logische gevolg zijn, maar zoals eerder deze middag werd er weer eens anders besloten. Nu kan ik me er enigzins in vinden dat de gekalkte lijnen op ons sportpark niet altijd tot op de milimeter loodrecht, evenredig en evenwijdig zijn, maar het verschil tussen buiten en binnen de zestien meter is wel redelijk goed te onderscheiden als het op meters aan komt. Afijn, scheidsrechters-oordeel is bindend, penalty werd gescoord en punten werden gedeeld.

De toeschouwers kregen een leuke pot te zien met veel strijd en wellicht was gelijkspel het eerlijkste resultaat geweest, maar mij lijkt niet dat de leidsman dit moet bepalen. Aan de andere kant creeerde Groede ook gewoon te weinig kansen en moet het ervoor zorgen dat de scheidsrechter geen reden heeft om te fluiten voor een vrije trap/penalty. Conclusie van het verhaal is wel dat Groede weer wat zakt op de ranglijst en over twee weken zijn beste been voor zal moeten zetten uit bij Terhole. Aanstaande zondag ontvangen we eerst Sluiskil voor de beker, een goede tegenstander waar Groede zal moeten gaan proberen te stunten.