September 29th, 2015

In de enige west-zeeuws-vlaamse derby in de vijfde klasse A trok Groede uiteindelijk aan het langste einde. Na een 0 – 2 voorsprong kwam Sluis nog terug tot 2 – 2, maar Groede wist tien minuten voor tijd alsnog de drie punten mee terug naar huis te nemen.

Zondag 27 september stond bij velen al met rood omcirckelt in de agenda, want op die dag stond de derby tegen Sluis op het programma. Ook al is de competitie nog vrij jong, het bleek wel dat dit al een vrij belangrijk duel zou zijn om mee te blijven doen boven in de ranglijst voor beide ploegen. Aan de vooravond van de derby werd Groede verzocht het sportpark van Sluis niet al te veel toe te takelen aangezien de gehele vereniging die zondag elftal-foto’s wilde maken voor het 50-jarig bestaan. Dit werd door de supportersvereniging Groede dan ook ten harte genomen en men volstond met alleen een spandoek aan de ingang van het sportpark. Daarnaast ging de supportersvereniging nog wel even langs bij de in Groede-woonachtige-laatste-man-van-Sluis Robin van Hal. Zijn auto werd versierd met blauw-witte vlaggen en teksten als “liever de voetbal dichtbij huis, dan op de fiets naar sluis” en “je speelt toch liever in de Groese heksenketel, dan bij Sluis in je luie zetel”. Afijn, toen brak de zondag aan, het eerste elftal ging eerst koolhydraten op doen bij restaurant Amuse in Breskens in de vorm van een bord spaghetti. Daarnaast had Amuse nog een verrassing voor de spelers en begeleiders van het eerste elftal. Amuse heeft namelijk hygiene hoog in het vaandel staan in hun restaurant en schonken daarom Groede 1 de allereerste v.v. Groede badslippers! Een unicum dat maar weinig (al dan niet geen enkele) verenigingen hebben.

Na deze voorbereiding begon Groede aan de kortste verplaatsing van de competitie, uit naar Sluis. Trainer Andre de Nooijer had besloten met 15 man te vertrekken, om zo wat meer keuzes te hebben op de bank. Sven Wisse was weer terug van een blessure en ook Wesley Steijaert mocht na lange tijd weer de wei in. Van de ploeg Sluis kon vooraf veel gezegd worden, maar hoe je het ook draait of keert in een derby gelden toch altijd andere voetbalwetten dan normaal. Groede moest uitgaan van eigen kracht in de wetenschap dat er een pittig duel stond te wachten.

Om half drie stipt begon de streekderby en konden vele toeschouwers zich gaan opmaken voor een hopelijk leuk duel. Een duel dat al vroeg in de wedstrijd een, voor Groede positieve, wending kreeg. Want na nog geen 2 minuten gespeeld te hebben wist Bart van den Hemel uit een vrije trap de bal al tegen de touwen te werken. Een droom start voor Groede, dat hierdoor gelijk wat terug houdender ging voetballen. Het was Sluis die hierna het initiatief nam en via een paar hoge voorzetten Koen Quaak probeerde te bereiken. Jan Elfrink en Wouter Lakerveld hadden hier de handen vol aan, maar hielden samen met Ricky Verkruijsse het doel schoon. In de tegenaanvallen kon Groede enigzins gevaarlijk zijn via de rechste flank, waar Enrique en Ilyas een zeer goede partij afleverden. Toen de wedstrijd na 30 minuten in een wat rustiger vaarwater leek te komen, was het Groede die de score verdubbelde nadat Edwin Brand een voorzet van Ilyas Yavuz beheerst binnentikte. Groede leek de rust met deze stand te gaan halen, maar moest nog voor de thee een tegendoelpunt slikken. Een corner werd niet goed weggewerkt en vanwege te weinig druk op de bal van Groede kon Tom Hubregtsen de bal rustig achter Ricky schieten. De voorsprong was er nog steeds, maar de hete adem van Sluis was merkbaar in de Groese nek.

Na de rust wilde Groede graag snel het verschil maken en kreeg hiervoor een uitgelezen kans via Edwin Brand. Deze sleepte de bal echter iets te ver langs de keeper, waardoor de 1 – 2 op het scorebord bleef. Groede begon slordiger te voetballen en voornamelijk centraal op het middenveld werd veelvuldig balverlies geleden. Van beide kanten begon het spel ook wat grimmiger te worden en kwamen er enkele stevige overtreding ten tonele. Nick Hubregsten van Sluis bracht na 75 minuten spelen zijn supporters op de banken, door een (mag gezegd worden) prachtige goal. Een fikse tegenslag voor Groede, die dus een comfortable 0 – 2 voorsprong zag veranderen in een 2 – 2 stand. Zowel Groede als Sluis waren klaarblijkelijk niet van plan om de punten te delen in deze derby en gingen dus allebei op zoek naar de winnende treffer. Het was Groede die via, de ingevallen, Kaj Zwerver de overwinning naar zich toe trok. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Kaj, hij twijfelde geen moment en schoot Groede naar de overwinning in deze derby. Sluis drong vervolgens nog aan, maar Groede hield stand en kon na afloop drie punten bij schrijven.

Gezien het spel had de derby wellicht geen winnaar moeten kennen, maar daar maalde aan Groede-zijde niemand om na de wedstrijd. In de kleedkamers werd er enkele oerkreten uitgedeeld en konden de spelers met drie punten onder de arm op hun nieuwe badslippers het feest gaan vieren onder de douche. De drie punten staan erbij, de derby is gewoonen, nu is het weer vooruit kijken naar de thuiswedstrijd tegen NVS.