September 16th, 2015

De tweede wedstrijd van het seizoen wist Groede 1, in tegenstelling tot de eerste wedstrijd, wel winnend af te sluiten. Op bezoek bij Nieuw-Borgvliet wist Groede tot 3 maal toe het net te vinden en wist Ricky Verkruijsse een clean-sheet te behouden; eindstand 0 – 3.

Op zondag 13 september 2015 stond rond klokslag twaalf uur de bus geparkeerd aan de hoek van de everaarslaan, klaar om te vertrekken uit onze comfort-zone en richting die “andere provincie” te rijden genaamd; Brabant. Met een goed gevulde bus werd de lange reis ingezet voor de uitwedstrijd tegen Nieuw-Borgvliet. Daar eenmaal aangekomen onstond er eerst verwarring of we toch wel bij het goede sportpark terecht waren gekomen. De buschauffeur (Jopie voor de vrienden) was standvastig in zijn oordeel dat het hier wel moest zijn. Een sportcomplex met drie velden, kunstgrasveld, prachtige tribune, ongeveer 22 kleedkamers, dat kon haast niet dat een wedstrijd in de vijfde klasse A hier zou plaats vinden. Maar niets was minder waar, want op het informatiebord stond toch echt Groede – kleedkamer 12. Na het betere zoekwerk werd de bijbehorende kleedkamer gevonden en konden de spelers zich omkleden en de supporters zich aan een bak koffie of een flesje bier wagen.

Nieuw-Borgvliet had de dinsdag hiervoor de bekerwedstrijd in en tegen Biervliet ingehaald en Andre de Nooijer had daar zijn analist naar toe gestuurd (lees Bram V.). De conclusies uit de analyse waren duidelijk; ze zetten vroeg hoog druk en zijn “stik” gevaarlijk in hun snelle aanvallen. Met deze voorinformatie in het achterhoofd, werd de Groese tactiek hierop ingesteld. Maar zodra het eerste fluitsignaal over sportpark “de Markiezaten” klonk, bleek er van de analyse weinig terug te zien in het spel van Nieuw-Borgvliet. In plaats van de vroege verwachtte hoge druk, was het Nieuw-Borgvliet die achterover leunend begon. Groede anticipeerd hier snel op en begon nu zelf hoog druk te geven.  Dit resulteerd al na tien minuten in het eerste doelpunt van de wedstrijd door de blauw-witte formatie. In een snelle uitbraak stond Bart van den Hemel aan het eindstation en schoof de bal achter de keeper. Een zeer welkome vroege voorsprong, waardoor Nieuw-Borgvliet de ploeg was die moest gaan komen. De oranje-zwarten bleven echter tam in hun aanvallen en met enkele kleine speldenprikjes konden zij Groede geen zeer doen. Het was eigenlijk Groede die Nieuw-Borgvliet meer zeer had moeten doen, door de score verder op te voeren. Maar vanwege veel slordig balverlies, waar onder andere Arno niet zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde, werden een aantal veelbelovende aanvallen te niet gedaan. De score veranderde verder niet tot aan de rust, waardoor Groede met een voorsprong weer op zoek kon gaan naar kleedkamer 12 voor de thee.

Na de rust was het credo simpel “de zege veilig stellen” en dit bevel werd dan ook al snel opgevolgd. Na nog geen 5 minuten voetballen in de tweede helft was het  wederom Bart van den Hemel die het net wist te vinden en de score verdubbelde. Deze voorsprong gaf Groede enigzins wat rust in het team, waardoor er gecontroleerd werd gespeeld. Voornamelijk de verdediging onder leiding van Jan Elfrink en Wouter Lakerveld beleefde een goede wedstrijd en wisten de enkele aanvallen van Nieuw-Borgvliet al vroeg in de kiem te smoren. De score werd halverwege de tweede helft nog verder uitgebouwd door Ilyas Yavuz, waardoor de zege zo goed als veilig werd gesteld. In het resterende deel kregen beide ploegen nog kansen tot scoren, maar beide keepers lieten niks meer toe.

Groede boekte dus een zeer welkome zege in Brabant en vierde dit dan ook met de oer-oude kreet “de Hroe is ier, de Hroe is daar”. Vervolgens werden de meegereisde supporters nog bedankt op de tribunes en kon er koers gezet worden richting de kantine. Arrie Ribbens, bekend van het lied “Brabantse Nachten zijn lang”, is waarschijnlijk nog niet veel in de kantine van Nieuw-Borgvliet geweest want het was er angstvallig stil. Toch waren de vrijwilligers daar de moeilijkste niet en kon er na wat aandringen al snel een muziekje worden opgezet, met speciale dank hier aan barvrouw Marina. Na enkele biertjes onstond er zelfs een kleine polonaise en was het dus tijd om terug in de bus te gaan en koers te zetten naar de veilige haven; Groede.