September 5th, 2015

Het bekeravontuur voor Groede 1 gaat dit seizoen ook een echt bekeravontuur worden. Na overwinningen op Cadzand en Spui, werd ook de laatste tegenstander Breskens opzij gezet en mag Groede mee loten voor de volgende ronde in de bekercompetitie.

Zondag 30 augustus stond de laatste wedstrijd in de voorbereiding op het programma, wat zoals gebruikelijk ook de laatste bekerpoule wedstrijd is. Waar Groede andere jaren altijd al vroegtijdig uitgeschakeld was, zat Groede op deze laatste wedstrijd nog steeds in de race voor de volgende ronde. De kaarten lagen er vrij simpel bij, als Groede een winstpartij of een gelijkspel wist te behalen op Breskens was het voor het eerst in de geschiedenis door naar de volgende ronde. Als Groede zou verliezen ging Spui door naar de volgende ronde, mits Breskens met minder dan 4 doelpunten verschil wist te winnen anders waren de Bressiaanders door. Kortom er was nog van alles mogelijk, maar de doelstelling voor de blauw-witten was duidelijk; niet verliezen. Om deze doelstelling te behalen, kon trainer Andre de Nooijer over ongeveer dezelfde spelers beschikken als tegen Spui. Ibrahim Ucar was terug van de vakantie en kon zijn rentree weer maken in het eerste elftal van de Hroe. Freek Knetsch, Wesley Hoogstad, Sven Wisse, Sven Verploeg, Wesley Steijaert en Ilyas Yavuz waren afwezig wegens blessure of andere verplichtingen. Voordat de wedstrijd begon kreeg de eerste selectie de nieuwe shirts uitgereikt uit handen van Eric en Ria van den Hemel ofwel shirtsponsor oliehandel van den Hemel. Een extra stimulans om in deze belangrijke derby te stunten.

Onder het toeziend oog van een groot publiek werd er om half drie afgetrapt in de derby. Zoals verwacht was het Breskens die het spel maakte, aangezien zij een doelpunten verschil van vier moesten creeeren. Een eerste aanzet hiervoor wilde Breskens duidelijk bewerkstelligen in de eerste twintig minuten, waar het hoog druk gaf op de verdediging van Groede. Onder meer Kika Menue, vorig jaar nog spelend voor Groede, maakte het de blauw-witte verdediging erg lastig. Doordat het vizier bij Breskens niet op scherp stond en de Groese defensie allert stond te verdedigen, werd het eerste aanvalsoffensief zonder kleerscheuren overleefd. Na een half uur spelen vielen de Bressiaanders enigzins stil en kon Groede het spel gaan oppakken. De bal werd goed rond gespeeld en vaak werd over de rechtse flank de aanval gezocht. Ruben Deij werd op dit kantje meerder malen diep gestoken, waardoor er kleine kansjes onstonden. Tot aan de rust bleef het op het vernieuwde scorebord in Groede zeer rustig, zodat er met een brilstand om de thee werd gegaan.

Na de rust was Groede in afwachting van nog een aanvalsoffensief van buurman Breskens, immers had zij nu nog maar 45 minuten om 4 doelpunten te scoren. Maar dit bleek tot ieders verbazing alles behalve waar, want Breskens liet de bal juist achterin rond gaan. Voor Groede in principe een luxe-situatie, waarin het dus wat verder weg van de goal kon gaan spelen. Toch was de equipe van Andre de Nooijer wel gewaarschuwd dat een tegendoelpunt al fataal kon zijn, mocht Groede in deze situatie belanden zou het credo wel geweest zijn; Wij niet door, zij ook niet door. Kortom vier tegendoelpunten waren we niet van plan weg te geven, maar aan het spelbeeld van de Bressiaanders te zien in de tweede helft kon Groede zelfs wel gaan denken aan scoren. En hier ging het dan ook naar op zoek en kreeg hier de uitgelezen mogelijkheid voor toen Edwin Brand 1 op 1 richting de keeper liep. Edwin ging de keeper in een goede beweging voorbij, maar werd daarbij in zijn actie rigoreus gestopt door de doelman met een harde tackle. Voor de Groedenaren was een rode kaart het meest logische gevolg, de Bressiaanders keken er zoals gebruikelijk in het voetbal milder tegen aan. De leidsman van dienst kon zich wel vinden in het idee van Breskens en toonde de doelman een gele prent. Dat de wedstrijd niet voor het plezier werd gespeeld bleek wel uit de opmerking van de aanvoerder van Breskens richting Edwin Brand met de zinsnede: “Die a je nog vee arder moet’n trapp’n”. Afijn we zullen het maar een derby noemen op het scherpst van de snede, maar het feit wilde wel dat de wedstrijd na die overtreding wat grimmiger werd. Ook Bart van den Hemel onder vond dit aan de lijve, want werd niet veel later in een actie met een (mag ik zeggen smerig, ja dat mag ik zeggen) tackle langsachter tot stilstand gemaand. Ook dit zullen we maar scharen onder het mom ‘een derby op het scherpst van de snede’. Maar wel een derby waarin Groede op voorsprong kwam. Bart een diepe bal op Kaj Zwerver, welke deze weer liet vallen voor de inkomende Nick van Belois. De jonge Groedenaar twijfelde geen moment en haalde venijnig uit en zag zijn inzet in de verre kruising belanden. Een pracht doelpunt, wat Groede nu wel heel dicht bij een volgende ronde bracht.

In het resterende deel van de wedstrijd had Enrique van Opdorp misschien wel met rood van het veld gestuurd moeten worden, omdat hij een doorgebroken speler naar de grond werkte. Gelukkig mat de leidsman met dezelfde maten en toonde aan Enrique dezelfde kleur kaart als aan de keeper van Breskens. Vervolgens wist Groede stand te houden en de voorsprong te bewaken. Na negentig minuten had de scheidsrechter het wel gezien en floot voor het einde van de wedstrijd en tevens voor een historisch moment in de Groese geschiedenis. Groede gaat namelijk een ronde verder in de KNVB-beker en dan nog wel zonder puntenverlies. Aanstaande zondag gaat het er echt om draaien en mag Groede het seizoen openen thuis tegen VIVOO. Complimenten aan het team dat een goede voorbereiding wist te draaien, met als kers op de taart deze overwinning tegen Bresjuhs!!