April 21st, 2015

Afgelopen zondag kreeg Groede de ploeg uit Terhole op bezoek. Voor Terhole stond in deze wedstrijd in principe alleen de eer nog op het spel, Groede zou bij winst nog steeds mee doen voor de derde periode titel. Dit was ook duidelijk te zien in het spelbeeld en Groede wist dan ook in de tweede helft de winst naar zich toe te trekken en te winnen met 2 – 0.

Zondag 19 april stond er wederom een belangrijke wedstrijd op het programma. In mijn verslag zeg ik dit ongeveer elke week en het gekke ervan is, het is nog elke keer waar ook. Want Groede doet namelijk nog steeds mee voor de derde periodetitel en staat hierin nu twee punten achter op NVS. Om nog steeds mee te blijven doen in deze race, was er voor Groede maar een doelstelling tegen Terhole en dat was winnen. Andre en Bram wisten ook maar al te goed dat er gewonnen moest worden en pasten hier hun tactiek op aan. Zij stuurden hun manschappen met een klassieke onvervalste 3 – 4 – 3 formatie het veld in, om met aanvallend voetbal de drie punten over de streep te trekken. Hiervoor konden zij nagenoeg beschikken over een voltallige selectie, waarbij Nick van Belois een basisplaats had veroverd vanwege zijn vele inzet en zijn goede spel in de afgelopen weken.

Om half drie werd er op het zonovergoten sportpark ‘Aan de Traverse’ gefloten voor het begin van de wedstrijd. De tactiek van Groede werd al snel duidelijk in het veld, vol op de aanval en vertrouwen op de vaste krachten in de verdediging. Bij balbezit van Terhole werd er fel druk gezet door Groede, waardoor vaak de lange bal werd gehanteerd door de Oost-Zeeuws vlamingen. Bij balbezit wisten de blauw-witten er snel uit te komen via de flanken. Toch was het duidelijk dat de kanthalven soms moeite hadden met de drie spitsen voor hen, want zij hadden nu niet de ruimte voor zich die zij anders altijd gewend waren. Er moest dus voetballend een oplossing gevonden worden naar voren, wat vaak ook gebeurde via de flanken. Dit resulteerde meerdere malen in een aantal hoekschoppen, waaruit Groede gevaarlijk kon worden. Dit gevaar werd echter niet omgezet in een doelpunt, echter na een half uur spelen leek dit wel het geval te zijn. Een afgeketste bal uit een hoekschop, werd door Wesley Steijaert vanaf een meter of twintig vol op de pantoffel genomen. Het leer vloog richting de kruising, maar belande uiteindelijk met een harde knal op de deklat. Ook via de hard werkende spitsen; Bjorn van Steenberghe, Kika Menu en Nick van Belois kreeg Groede kansen, maar dit kon niet omgezet worden in doelpunten waardoor de brilstand bleef staan in de rust.

De aanvallende tactiek bleek goed te werken en ging ook gepaard met verzorgd goed voetbal van de Blauw-Witte, alleen de afspraak om vroeg de wedstrijd open te breken werd spijtig genoeg niet nagekomen. Toch werd er niks veranderd aan de tactiek, Wouter Lakerveld zat wel dicht tegen een gele kaart aan en werd dan ook uit voorzorg gewisseld voor Jan Elfrink. Diezelfde Jan Elfrink zag zijn ploeg al gelijk na vijf minuten in de tweede helft op voorsprong komen. Een op het oog lijkende lange peer van Freek Knetsch naar voren, bleek een prachtige assist te zijn op Wesley Steijaert. Steijaert kon vrij door lopen vanaf het middenveld en wist de doelman te verschalken. Een grote opluchting voor Groede dat nu het zelfde spelbeeld moest zien vast te houden. Dit bleek echter moeilijker dan gedacht, want Terhole begon wat meer de hand te krijgen in de wedstrijd. De duels werden niet elke keer meer gewonnen en het middenveld liep steeds meer uit positie. Op een scherpe bal voorlangs het doel van Ricky Verkruijse na, kwam Groede echter toch niet in grote moeilijkheid. Het had aan zichzelf te wijten dat de score niet verder opliep. In de laatste minuut maakte Wesley Steijaert uit een vrije trap van Sven Verploeg een einde aan alle twijfels. Hierbij moest ik wel zeggen van diezelfde Sven Verploeg dat volgens hem het doelpunt op zijn naam geschreven dient te worden, waar ik hem geen ongelijk in kan geven. De vrije trap belande namelijk op de binnenkant paal en ging richting het zijnet aan de andere kant. Wesley Steijaert wilde echter op safe spelen en vloog met bal en al tegen de touwen. Na de wedstrijd werd al snel gekeken naar de stand bij NVS, maar ook zij wisten te winnen waardoor het verschil in de derde periode onveranderd blijft.

Groede boekt dus een degelijke overwinning en liet in de eerste helft goed voetbal zien. Volgende week komt Hoofdplaat op bezoek en zal er wederom gewonnen moeten worden om mee te blijven strijden in die derde periode. Schijnbaar zal Hoofdplaat zichzelf niet zo makkelijk overgeven, want voor hen zou er ook nog iets op het spel staan. We gaan er een mooie middag van maken met hopelijk leuk voetbal van beide partijen, waarbij de drie punten natuurlijk in de Groe zullen blijven!