March 31st, 2015

Omdat het hoofdveld van Groede geen twee wedstrijden aan kon op zondag, kreeg Groede 2 rust en mocht Groede 1 aan de bak voor de derby tegen Sluis. In een wedstrijd waarin de wind een grote rol speelde, wist Groede 1 de punten in eigen huis te houden door doelpunten van Sven Verploeg en Freek Knetsch.

Zondag 29 maart stond er na lange tijd voor Groede 1 weer een echte derby op het programma; thuis tegen Sluis. Deze wedstrijd was niet alleen belangrijk vanwege de derby, maar ook vanwege de stand op de ranglijst en de stand in de derde periode. Bij winst kon Groede op gelijke hoogte met Sluis qua punten op de ranglijst en kon het zelfs de eerste plek pakken in de derde periode. Kortom er was genoeg om voor te strijden deze middag. Andre de Nooijer kon deze dag niet beschikken over de geschorste Yordi Adriaansen. De trainer kon wel weer beschikken over de van blessure teruggekomen Wouter Lakerveld en Arno van den Hemel. Wesley Steijaert had ook zijn schorsing van twee wedstrijden uitgezeten en kon deze middag ook ingezet worden. Zoals elke week dus weer een leuke puzzel voor Andre en Bram, waarbij ze ditmaal wel over wat meer poppetjes konden beschikken. Kevin Martens mocht de positie centraal achterin naast Freek weer invullen, zodat Jan Elfrink en Wouter Lakerveld de kanten van de verdediging mochten bewaken. Bjorn en Kika moesten deze dag als spitsenduo zorgen voor de nodige doelpunten. Groede was gebrand om deze derby te winnen, maar dat was in het andere kamp niet anders. Sluis zat in de winningmood en in de PZC verscheen afgelopen week een leuk stukje van Nick Hubregtsen, waarin er werd aangegeven dat alleen de winst zou tellen tegen Groede. Kortom het beloofde een spannende derby te worden.

Het weer op zondagmiddag was niet bepaalde het ideale weer voor een prachtige derby, veel regen en nog meer wind. Vanwege deze vele wind, wilde Groede graag met mee wind starten. Het tos-muntje besloot echter anders, waardoor Sluis de kans greep om van kant te wisselen. Het verdict voor Groede was dan ook om te waken voor de felle druk van Sluis in het begin van de wedstrijd. Zoals verwacht was dit ook de strategie van Sluis, wat voor hen redelijk goed uitpakte. Groede kon de eerste paar aanvallen redelijk goed afslaan. Echter na tien minuten moest Groede een tegentreffer incasseren, een ingooi van Sluis werd handig doorgekopt waardoor de bal aan de eerste paal kon worden ingetikt. Een domper voor Groede, te meer omdat het er niet naar uitzag dat het spelbeeld de eerste helft veel zou gaan veranderen. En dat gebeurde ook niet, de wind zorgde ervoor dat Groede moeilijk aan voetballen toe kwam. De bal was niet weg te krijgen uit de Groese verdediging, een lange bal naar voren werd vaak al snel door de wind omgezet in een bal naar achteren. Het voetballen moest dus over de grond gebeuren, maar ook dat was geen makkelijke opgave voor Groede. Sluis bleef de druk houden op Groede, maar kon dit niet (tot opluchting van Groede) niet omzetten in doelpunten. Mede dankzij de stabiele Groese verdediging onder leiding van Freek en Kevin en de goed keepende Ricky Verkruijsse. Na drie kwartier voetballen blies de scheidsrechter voor het bekende bakje thee en ondanks de achterstand was Groede tevreden dat de score niet hoger was uitgevallen.

In de tweede helft was zoals verwacht het spelbeeld omgedraaid. Groede had dit keer de wind in de rug en kon daardoor de druk gaan opvoeren op de verdediging van Sluis. Deze leek in eerste instantie niet te bezwijken voor de aanvallen van Groede. Wesley Steijaert wist via de linkse flank naar binnen te komen, maar vond de paal op zijn weg. Freek Knetsch kon het mooiste doelpunt van het seizoen bijna op zijn naam schrijven, maar zijn afstandsschot vanaf de middellijn belandde op de lat. Het grootste gevaar kwam misschien wel via de corners van Groede, Sven Verploeg wist de bal een aantal keer goed aan de tweede paal te leggen maar de uitstekend keepende doelman van Sluis kon echter keer op keer de bal eruit tikken. Na 75 minuten spelen kwam dan toch eindelijk de (wonderschone) gelijkmaker voor Groede via Sven Verploeg. Vanaf ongeveer de cornervlag wilde Verploeg de bal strak voorgeven, deze werd echter door de wind gedragen en belande zo in de verste hoek. Achteraf bleek dat Sven Verploeg bewust voor deze optie gekozen had; “Ik zag dat de verste hoek helemaal openlag en ik had voor de wedstrijd de windrichting al goed bepaald”. Aan de uitleg van dit verhaal werd door zijn mede spelers ernstig gewtijfeld, maar dat maakte het doelpunt er niet minder mooi en niet minder belangrijk om. Met nog een kwartier op de klok en de wind in de rug kon Groede op zoek gaan naar de winnende treffer. Wederom was het de doelman van Sluis die Groede in eerste instantie op knappe wijze van scoren afhield. Een goed geplaatste vrije trap van Wesley Steijaert werd ternauwernood eruit getikt, net als een kopbal van Freek Knetsch van 5 meter afstand. Toch moest ook de doelman van Sluis uiteindelijk toezien hoe Groede er met de winst vandoor ging. Een scherp genomen vrije trap, wist Freek Knetsch geheel in zijn stijl met het achterhoofd te promoveren tot doelpunt. Een ontlading golfde over het sportpark in Groede, want de drie punten waren nu erg dichtbij. Het resterende deel van de wedstrijd werd er door elke speler van Groede keihard geknokt om de voorsprong niet meer uit handen te geven, en dat gebeurde ook niet. De derby werd gewonnen en Groede mag zich nu koploper noemen in de derde periode.

Komend weekend is het kermis op de Groe en kan de overwinning nog eens extra goed gevierd worden. Een week later wacht alweer de volgende zware dobber; uit tegen Hulsterloo. Groede kan in Nieuwe-Namen goede zaken doen voor de derde periode, maar eenvoudig zal dit zeker niet worden.