October 31st, 2017

Zondag 29 oktober mocht Groede sinds 2013 weer eens afreizen richting sportpark de Berelaere in Koewacht. Een wedstrijd die voor Groede nooit makkelijk is geweest in het verleden en de verwachting was ook dat dit niet zou veranderen gezien de goede resultaten van Koewacht dit seizoen. Na drie verloren wedstrijden op rij, waarbij vorige week de 1 – 5 verliespartij tegen Clinge de grootste klap was, kon Groede een overwinning wel weer eens goed gebruiken om uit deze dip te komen. De overwinning zou dan wel geboekt moeten worden zonder 4 vaste basis spelers; laatste man Wouter Lakerveld was geschorst na zijn rode kaart van vorige week, Ciske Menue was afwezig vanwege een verjaardag, Toon van Parijs is met vakantie en Ilyas Yavuz zit nog met een blessure aan de kant. Hierdoor moesten er 4 spelers van het tweede elftal mee en werd naast Ibrahim Ucar en Kaj Zwerver ook de doorgewinterde Groedenaren Jan Elfrink en Sven Wisse van stal gehaald. Vanaf deze kant dank aan alle 4 de spelers om het eerste elftal te ondersteunen en aan het einde van de middag zou ook blijken dat dit niet voor niets is geweest.

André de Nooijer had dus weer wat te schuiven in zijn elftal en koos met Jan Elfrink in de basis en Deij & Broeckaert als centraal duo voor de ervaring in de achterhoede. Om half drie werd er afgetrapt op een keurig en goed bespeelbaar veld in de Koewacht. Groede begon sterk aan de wedstrijd en moest eigenlijk al snel op voorsprong komen, nadat er een fout werd gemaakt in de verdediging van Koewacht. Wesley Steijaert kon samen met Ruud van Westen vrij door lopen richting de goal met alleen de keeper nog voor zich. Steijaert kreeg het echter niet voor elkaar om de bal bij Ruud te krijgen waardoor de keeper de bal simpel kon oprapen. Niet veel later leek Groede alsnog te gaan scoren via Arno van den Hemel, hij kreeg de bal rond de zestien terug gelegd van Bart en kon de bal heerlijk op de volley richting de kruising van het doel schieten. Een mooi schot, maar de redding van de keeper was nog mooier, die met zijn vingertoppen de bal uit het doel haalde. Groede bleef aandringen op de openingstreffer en die kwam er ook. Nadat Steijaert eerder enkele kansen gekeerd zag worden, kon hij na een kwartier spelen wel succesvol afronden na een pass van Bart. Na twintig minuten spelen kwam Koewacht met een man minder te staan, de spits van de rood-gelen trapte eerst na om vervolgens nog een kopstoot-beweging te maken richting Michel Broeckaert. De rode kaart was het logische gevolg. Dit leek in het voordeel van Groede te gaan werken, maar op één of ander manier begon Groede hierna slechter te voetballen. Het was Koewacht dat de ruimtes kreeg en tot enkele kleine kansjes kwam. Vlak voor rust kon Groede toch wat rust in de tent brengen door de score te verdubbelen. Nick van Belois nam een snelle vrije trap op de diep gaande Bart, die gaf de bal strak voor op Ruud. Ruud kon niet bij de bal, waardoor deze terecht kwam bij de inkomende Steijaert die zijn tweede treffer kon opschrijven voor de middag.

De rust werd dan ook in gegaan met een 0 – 2 voorsprong. Het was niet met geweldig voetbal, maar de drie punten leken binnen hand bereik. Jan Elfrink, die een puike eerste helft speelde, gaf aan dat de tank leeg was en werd gewisseld voor Kaj Zwerver en Ibrahim Ucar kwam in het elftal voor Nick van Belois. In de tweede helft moest Groede dus snel op zoek gaan naar de derde treffer om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Deze treffer liet echter lang op zich wachten, de kansen waren er wel maar de afronding was matig. Koewacht kreeg zelfs nog kansjes om terug te komen in de wedstrijd, maar lieten deze (tot geluk van Groede) onbenut. Na 70 minuten gooide Bart de wedstrijd dan definitief in het slot door de 0 – 3 te scoren. Een kwartier voor tijd kwam Sven Wisse nog binnen de lijnen, die gelijk een grote kans kreeg op de 0 – 4. Het vizier van onze vrije-tijds-jager, stond ditmaal niet op scherp en kopte net over. De eindstand zou uiteindelijk nog wel op 0 – 4 beslist worden, omdat Bart dankbaar gebruik maakte van de ontstane ruimtes achterin bij Koewacht en de bal beheerst achter de keeper schoot.

Een zeer welkome 3 punter voor Groede dat ondanks het missen van 4 basis spelers en wederom geschuif in de opstelling, zich wel goed staande wist te houden en een solide overwinning wist te boeken op de Koewacht. De derde helft kwam wat moeizaam op gang, maar resulteerde uiteindelijk toch nog in een mooi feestje. Dit was met name te danken aan de keeper van Koewacht, Jelle Bonte, die als één van de weinig overgebleven Koewacht spelers de enige echte Red-Yellow-DJ-Booth beklom en de Groese voetjes van de vloer kreeg.  Volgende week krijgt Groede de tri-colore op bezoek uit Hoogerheide, zij zijn redelijk op schot tegen de west-Zeeuws-Vlaamse ploegen (8-1 winst op IJzendijke en 6-0 winst op Oostburg). Laten we hopen dat Groede deze lijn kan doorbreken.