March 17th, 2017

Op zondag 12 maart was het dan zover. De derby van de Lage Landen. De match der matchen. Een match waar de 6-1 van Barcelona tegen PSG bij zou verbleken. De Paptaartenderby. De trainers werden traditioneel een week voor aanvang van de wedstrijd verwijderd uit de app van het Twidde en Ut Derde. Oud-voetballers werden benaderd en afgestoft om dan toch maar mee te doen voor 10 minuten. Niemand wist bijvoorbeeld dat Jan van Belois nog voetbalschoenen had. Teammanagers werden aangesteld, wat er toe leidde dat Minze Zwerver geheel in pak ten tonele verscheen. Zodoende stonden aan de aftrap bij beide elftallen 16 spelers op deze prachtige dag.

Om 10.30u. werden de spelers verwacht in “Even Samen” om te genieten van een echte Groese paptaart met een goede bak koffie. Bestuurslid Gerjan de Hullu hield een speech waarin hij de spelers, de begeleiding en de trainers een compliment gaf over de mate van aanwezigheid het afgelopen half jaar. Een vooruitblik in de toekomst leert ons dat wij ook weer in het aankomende jaar een derde elftal zullen inschrijven. Ook willen wij de woensdagavond training uitbreiden door een trainer aan te stellen. De invulling van een trainer staat nog vacant. Gemiddeld wordt de training op woensdagavond bezocht door 14 spelers van beide elftallen. De training wordt verzorgd door spelers van beide elftallen maar in de toekomst zouden we graag willen zien dat er een trainer voor de groep staat. De trainer / spelers spelen namelijk zelf ook nog graag een potje voetbal.

Voorlopig nog allemaal toekomstmuziek maar dat het tweede en derde een meerwaarde is voor VV Groede hebben de jongens wel al bewezen door een platform te bieden voor mannen van alle leeftijden die gezellig een potje willen ballen. De bereidwilligheid onder de jongens van de A’s en de B’s om eens een wedstrijdje mee te doen is gelukkig ook groot waardoor de teams bij de uitwedstrijden zelden vertrekken met 13 man maar met 14 of 15 man waarvoor hulde.

Terug naar de wedstrijd.

Om 11.15u. konden verschillende jongens het niet meer aan en voorzichtig liepen zij naar de kleedkamers. Robert Vink begeleider van het Tweede had van het kleedlokaal van het Derde een ballonenbak gemaakt. Voor deze actie verdiende Robert een basisplaats. Het leidde tot wat discussie tussen de teammanager van het Tweede, de captain en V. Gezici maar door uit te leggen dat dit ook met tactiek had te maken werd het brandje snel geblust.

Uiteraard werd er tot op het laatste moment geheimzinnig gedaan over de tactiek en de opstellingen. Zou Hubo spelen? Hoe was het met de kleine pijntjes van Kaj Zwerver? Om 12.00u. floot “Rolo” af. Vlaggers van dienst waren Arjanie (3e) en Ahmet (2e). Beide ploegen begonnen zeer voorzicht aan de derby. De teams tasten elkaar af. Achteraf bleek de tactiek van het Derde om Het Tweede 15 tot 20 minuten te laten voetballen om vervolgens toe te slaan. Deze tactiek was vooraf door de coach van het tweede doorzien waardoor er een heel voorzichtig spelbeeld ontstond. Het tweede liet de bal rondgaan en het derde wachtte de bal af om te kunnen counteren. Het tweede maakte het zichzelf onnodig moeilijk doordat ballen die op het middenveld werden ingespeeld, snel werden afgejaagd of werden overgenomen door spelers van het derde. Sowieso bleek dat de inspeelpass bij veel spelers moeilijk was. Of het nu door de trainingen weet de reporter niet maar in totaal is er minimaal 125 x een bal gespeeld naar een speler van het andere team.

Een voorzet van Imre Hubregtsen rechts van de 16 meter lijn, leidde tot een kopbal die naast werd gekopt door G. De Hullu (zie filmpje). Goed handelend optreden van Jeffrey Dey voorkwam de 1-0 voor het Derde. Door scherp uit te komen kon hij een aantal keren de bal goed pareren. Aan de andere kant was het Nick van Belois en Enrique van Opdurp die goede kansen kregen op de 0-1. Communicatie bleek het toverwoord te zijn. Met gemengde gevoelens gingen beide elftallen naar de thee. Het tweede had behouden gespeeld. Het derde achterover leunend op de ervaring van Alex van Houte, Alko van Gils en William. 0-0

Het tweede wist dat het 45 minuten druk moest gaan geven. Dit werd in de eerste tien minuten van de tweede helft dan ook volop gedaan. Het derde kwam hierdoor wat in de verdrukking en er ontstond bij vlagen paniek voetbal. Toch was een dieptepass van achteruit, de inleiding voor een doelpunt van het derde. Ahmet de vlagger van het tweede had net zijn telefoongesprek beëindigd en zijn ‘Sjekkie ’gebold toen hij schrok doordat enkele spelers buitenspel riepen naar hem. Zoef-Zoef Ruben Goethals bleek ervandoor te zijn gegaan na de dieptepass met de bal en ook al is Youri Verploeg heel erg snel, achterhalen kon hij Ruben niet meer. Ruben liet Jeffrey kansloos en tekende 1-0 aan op het scorebord. Het tweede gooide er nog een tandje bovenop en door een goede steekpass werd Enrique 1 op 1 met William gezet. Hij schoof de bal met zijn handelsmerk beheerst in het linkerhoekje. De stand was weer gelijk.

Maar het derde had nog een geheim wapen en dat was Air Sander Republic Termote. Na een afgeslagen corner wist Termote voor het derde het net te vinden door precies door alle gaatjes die er maar te vinden konden zijn in de zestien, de bal beheerst in de verre hoek binnen te schieten. Het derde stond met een historische 2-1 voor met nog maar 15 minuten te spelen. Het tweede gooide er nog maar eens een schepje bovenop en de laatste man schoof door naar de spits. De druk op het doel van het derde werd groter en groter. Verschillende corners met puike reddingen van William werden afgestopt. Helaas voor William bleef het niet bij corners. Een schot vanaf de 16 meter door Ibrahim Ucar verdween door een wirwar van benen in de korte hoek. Het stond weer 2-2 in de 86e minuut.

Het tweede ging nog op jacht naar de winst maar Rolo besloot na 90 minuten gelijk af te fluiten. Door het overheerlijke weer bleven de spelers na de wedstrijd nog een uur buiten op het grasveld zitten om te genieten van een frisje of een biertje. Jelko en Ruben haalden nog een grap uit door de soep van het Overleg te verstoppen. De week daarvoor was door miscommunicatie de soep laat opgehaald. Nu namen verschillende spelers wel hun verantwoordelijkheid en werd er heerlijk genoten van de lekker champignonsoep met balletjes.

Wederom kon VV Groede terugkijken op een fantastische dag. Er was veel publiek bij de wedstrijd van het tweede en derde ook waren er leden van het bestuur aanwezig. Hopelijk kunnen we in de toekomst vaker deze derby blijven spelen maar het voetbalseizoen van 2016 / 2017 is door het tweede en derde voor VV Groede nu al uniek.

Een speler van het Derde, Donny de Vriend was benaderd om opnames te maken met zijn drone. Voor diegene die het filmpje nog niet heeft gezien, hieronder de link.

Op het filmpje is een sfeerimpressie te zien van het derde in het kleedlokaal voorafgaand aan de wedstrijd.

Uw reporter te plekke.