March 16th, 2017

Afgelopen zondag moest Groede 1 zijn meerder erkennen in Oostburg 1, op eigen veld werd de Groe verslagen met 2 – 4.

Zondag 12 maart 2017 stond bij vele Groedenaren al rood omcirkelt op de kalender, want dan werd de derby tegen Oostburg 1 gespeeld op het heilige gras van de Groe. Eerder dit seizoen werd de derby tot 2 maal toe op het Velterspark gespeeld (1 x competitie en 1 x oefenwedstrijd) en kon Groede in beide gevallen de drie punten met een ruime 0 – 4 overwinning mee naar huis nemen. Ook ranglijst-technische was dit een belangrijke wedstrijd, want Oostburg staat 1 punt hoger en met een overwinning kon Groede dus een plekje stijgen. Kortom er was genoeg aan gelegen voor de Groe om de drie punten in eigen huis te houden. Dit moest men wel doen zonder Bart van den Hemel, die in de wedstrijd tegen Clinge een inscheuring in zijn knieband opliep. Ook Freek Knetsch moest in de warming-up afhaken voor een basis-plaats vanwege kleine pijntjes en nam plaats op de bank.

Het was zondagochtend nog even spannend of de derby niet zou worden afgelast, maar dat was gelukkig niet het geval want in de Groe schijnt altijd de zon en het hebben van geblesseerde spelers is (althans bij de v.v. Groede) geen geldige reden voor afgelasting. Kortom er kon gewoon gespeeld worden en de supporters konden zich verheugen op een mooie derby.

Na het eerste fluitsignaal werd al snel duidelijk dat Oostburg zich wilde revancheren op de eerdere verliespartijen dit seizoen. Toch kwam Oostburg minder fel uit de startblokken dan Groede had verwacht, waardoor beide ploegen vrij aftastend begonnen aan de wedstrijd. Het was wel de rood-zwarte brigade die het heft in handen nam en het spel naar zich toe trok. Groede moest er dan ook op toezien hoe de eerste echte grote kans voor Oostburg was, maar de inzet paal trof. Groede probeerde zich wat te herstellen, maar wist er maar moeizaam uit te komen. Het spel van Oostburg werd voornamelijk via de flanken gespeeld en dat resulteerde ook in het openingsdoelpunt. Via de rechtse kant van Groede kwam de vleugelspeler van Oostburg door en wist de bal goed terug te leggen, waardoor er simpel kon worden binnen getikt. Groede op  achterstand en moest zijn rug nu gaan rechten om dit weer om te buigen. Dit leek niet te gaan lukken, want Oostburg bleef aandringen en kon ook de 0 – 2 scoren. Dit doelpunt werd echter afgekeurd vanwege een buitenspelsituatie. In het resterende deel van de eerste helft probeerde Groede wel de aanval te vinden, maar het kon de bal niet lang vast houden van voren.

Na rust was het wederom Oostburg die het spel mocht maken en wederom via de flank kon scoren. De organisatie bij Groede was even zoek en daar profiteerde Oostburg optimaal van, want ook de 0 -3 werd niet veel later op het scorebord gezet. Het was uitkijken voor Groede dat het geen pak slaag zou krijgen. Er leek geen vuur en wil om te winnen aanwezig te zijn bij de Groe, wat overigens niet heel erg gek is nadat er eerder dit seizoen al 2x overtuigend werd gewonnen in deze derby. Maar goed een derby moet je altijd willen winnen en dat was ditmaal niet erg overtuigend bij Groede. Toch kwam de hoop weer even terug in de wedstrijd, nadat een solo van Freek Knetsch bij Ruud van Westen belandde die de bal beheerst achter de keeper schoot. De hoop duurde niet lang voor Groede, want niet veel later werd de 1 – 4 gescoord door Oostburg. Groede kwam tien minuten voor tijd nog terug tot de 2 – 4, na een goede corner waarbij Freek Knetsch aan de tweede paal stond om de bal binnen te koppen. Groede bleef wel hard werken om er nog het beste van te maken, maar een stunt zat er echter niet meer in, waardoor de Groe aan het eind van de wedstrijd met lege handen stond.

Een derby verliezen is nooit goed, maar er zat deze zondag niet meer in. Oostburg was net een stap feller en overtuigde meer in de wil om te winnen. Volgende week wacht wederom een belangrijke wedstrijd voor de ranglijst, ditmaal komt Patrijzen op bezoek. Positief te melden was overigens wel dat een groepje spelers van Oostburg lang bleef hangen tijdens de derde helft, waardoor het nog lang gezellig en onrustig bleef in kantine “Even Samen”!