February 9th, 2017

Afgelopen zondag leek er voor Groede een stunt in de maak na een 0 – 2 voorsprong in Heinekenszand. Toch kreeg de wedstrijd in de tweede helft een andere wending en stond Groede na 90 minuten met lege handen; 5 – 3.

Zondag 5 februari mocht Groede 1 afreizen naar Heinekenszand, voor Groese begrippen totaal onbekend terrein. Aantal jaar geleden werd voor de beker wel eens tegen Heinekenszand 1 gespeeld, maar op het veld van Luctor’88 had de Groe nog nooit gespeeld. Uit het programma boekje van Luctor’88 bleek dat ze geen hoge pet op hadden van de Groe en dat de nummer 3 van de vierde klasse A wel even zou gaan winnen van Groede. Aan de blauw-witten natuurlijk de taak om het tegendeel te bewijzen en de schrijver van het programma boekje zou hier in de eerste helft ook al snel spijt van hebben gehad.

Voor deze wedstrijd kon André de Nooijer over een nagenoeg fitte selectie beschikken en stuurde dan ook min of meer de vertrouwde elf de wei in. Om half drie werd de wedstrijd begonnen op een vrij “klein” veld, maar met redelijk wat publiek langs de zijlijn. Wellicht dat dit met elkaar in verband staat wat een korte zijlijn is natuurlijk al snel gevuld. De wedstrijd begon rommelig van beide kanten, het was voor Groede even zoeken en afwachten wat de intenties waren van Luctor. De groen-witten zochten voornamelijk de lange bal en probeerden via hun snelle spitsen het doel van Ricky te bestoken. De verdediging van Groede stond echter zeer sterk en kon vrijwel alle lange ballen snel onschadelijk maken. Groede begon wat beter in de wedstrijd te komen en kreeg op het middenveld meer controle. Voornamelijk via de linkse flank kon de Groe gevaarlijk worden, maar tot grote kansen kwam het niet. Na twintig minuten spelen stuurde Arno van den Hemel vanaf het middenveld Ruud van Westen diep, de bal leek door een verdediger onderschept te worden maar die kwam ongelukkig uit met zijn stappen. Hierdoor kon Ruud vrij door lopen en de bal listig over de keeper wippen en de 0 – 1 op het score bord zetten. Een voorsprong voor de Groe en het was nog verdiend ook. Luctor veranderde weinig aan het spel na de achterstand en bleef gokken op de lange ballen over de verdediging, de Groese verdediging bleef echter de controle houden en wist, soms ook, met lelijk voetbal stand te houden. De Groe verdubbelde zelfs nog de voorsprong na een mooie aanval die belandde bij de opkomende Ruben Deij, hij gaf een messcherpe voorzet waardoor wederom Ruud van Westen zijn tweede voor de middag kon aantekenen. Ruud liet nog maar eens zien een echte goaltjesdief te zijn en zette zijn ploeg op een comfortable voorsprong. In het vervolg van de eerste helft kon Luctor niet echt gevaarlijk worden en kreeg Groede zelfs nog een grote kans op de 0 – 3. Toch was de 0 – 2 niet de ruststand, want Luctor wist uit het niets alsnog de aansluitingstreffer te maken. Er leek weinig aan de hand, maar de spits van Luctor wist alsnog voor Wouter te komen en de bal af te geven op de inkomende spits die de bal tegen de touwen werkte. Een domper voor de Groe zo vlak voor rust en later zou dit ook één van de kantelpunten blijken in de wedstrijd.

Na rust probeerde Groede het zeer goede spel van de eerste helft terug op te pakken, maar had hier veel moeite mee. De verdediging stond niet meer zo stabiel als in de eerste helft en ook het middenveld raakte de grip kwijt. Luctor kwam dan ook verdiend op de 2 – 2 en ging zelfs verder op zoek naar de voorsprong. Deze leek er te komen, nadat een spits van Luctor ontsnapt was aan de verdediging. Hij liep op Ricky af en passeerde deze handig, Ricky dook nog naar de bal maar die was buiten zijn bereik. Hiermee kwam de Groese doelman op het spoor van de Luctor spits te liggen, waardoor een botsing onvermijdelijk was. De leidsman van dienst kon niets anders dan de rode kaart tonen, met een vrije trap als gevolg. Freek Knetsch nam plaats onder de lat en zag de vrije trap vervolgens naast vliegen. Groede stond nu met 10 man en er stonden nog 35 minuten op het scorebord, kortom de Groe moest alles geven om het punt te beschermen. Luctor voerde natuurlijk de druk op en Groede bleef vechten voor wat het waard was. Toch kwam er de voorpsrong voor Luctor na een afgemeten voorzet, die de spits met timmersoog preciesie knap diagonaal binnen kopte. Freek zat er nog met zijn vingertoppen aan, maar zag de bal via de paal in het doel belanden. Tien minuten voor tijd kreeg Groede alsnog een opleving toen Arno na een ingooi van Bart tussen de verdedigers van Luctor door kroop en de bal kon intikken. De gelijke stand stond op het scorebord en wederom moest de Groe alles gaan geven om dit punt te behouden. Dit lukte uiteindelijk niet, want vijf minuten voor tijd was het de middenvelder van Luctor die met een droge knal de winnende treffer binnenschoot. In de negenstig minuut werd er aan de illussie van Groede helemaal een einde gemaakt toen ook nog de 5 – 3 werd gescoord.

De Groe mag trots op zich zelf zijn hoe het in de eerste helft gespeeld heeft en in de tweede helf gevochten heeft voor wat het waard was. Uiteindelijk bleek dit niet genoeg en staat het met lege handen, maar dit biedt zeker perspectief voor de komende wedstrijden. Aanstaande zondag de belangrijke wedstrijd tegen Biervliet, er zal dan wederom dezelfde inzet getoond moeten worden.