February 2nd, 2017

Zo goed als Groede de winterstop in ging, zo slecht kwam het uit de winterstop. Op eigen veld werd de eerste wedstrijd van 2017 met maar liefst 2 – 6 verloren tegen Hontenisse.

Op zondag 29 januari stond de eerste competitie alweer op het programma de eerste tegenstander van het jaar 2017 was de nummer 2 van de ranglijst; Hontenisse. In de winterstop lukte het Groede niet om een wedstrijd te spelen en werd er veel gelopen en op kunstgras getraind of hard gelopen in de Groese polders. Toch kon de Groe met frisse moed aan de wedstrijd beginnen gezien het een goede reeks had neergezet voor de winterstop. Voor deze wedstrijd kon André de Nooijer niet meer beschikken over Edwin Brand, die in de winterstop aangegeven had te stoppen. Wesley Steijaert komt langzaam weer terug van blessure, maar deze wedstrijd kwam nog te vroeg. Met een min of meer zelfde opstelling als tegen Oostburg stuurd André zijn troepen de wei in.

Na het eerste fluitsignaal kwam Groede goed uit de startblokken, er werd collectief druk gezet en zodoende kon het spel van Hontenisse enigzins ontregeld worden. Via een aantal goede aanvallen kreeg Groede kleine kansjes, Ruben Deij zag vanaf randje zestien zijn vrije schot net over gaan en Toon van Parijs zag zijn inzet van dichtbij gekeerd worden. Hontenisse kwam na een kwartier spelen beter in het spel en probeerde via de snelle rechtsbuiten de aanval te forceren. Dit leidde na een kleine twintig minuten spelen tot de 0 – 1. Groede probeerde de rug the rechten, maar kreeg geen echte grip meer op de wedstrijd. Het middenveld begon verder uit elkaar te vallen, waardoor ook de verdediging begon te wankelen. Na een half uur spelen resulteerde dit uiteindelijk in de 0 – 2 voor Hontenisse. Dat deze aanval voortkwam uit een buitenspel situatie werd door de leidsman weggewuifd, de spits van Hontenisse kon vervolgens richting de achterlijn lopen en de bal keurig terug leggen op zijn ingekomen mede-speler. Deze wist met een frommelbal de 0 – 2 aan te tekenen, het buitenspel-vlagsignaal werd (zoals we vaker zouden ondervinden in de wedstrijd) genegeerd door de leidsman. Hontenisse was in deze fase van de wedstrijd duidelijk de bovenliggende partij, maar Groede gaf zich niet zomaar gewonnen. In deze cruciale fase van de wedstrijd was Groede zeer dichtbij de aansluitingstreffer, maar een vrije trap van Bart belandde op de paal en even later kopte diezelfde Bart na een pan-klare voorzet van Freek in de keeper zijn handen. In plaats van de aansluitingstreffer, was het Hontenisse dat voor rust nog de 0 – 3 kon scoren. Freek verspeelde op knullige wijze de bal in de verdediging, waardoor Ricky oog in oog met de spits van Hontenisse kwam die hij er niet van kon weerhouden te scoren.

De wedstrijd leek redelijk op slot te zijn gegooid met dit doelpunt vlak voor rust. Maar Hontenisse schakelde na rust nog een tandje extra bij en wist binnen het kwartier de score te verdubbelen naar 0 – 6. Een kwartier waarin Groede zeer slordig omging met balbezit en het terug verdedigen zeer matig werd uitgevoerd. De 0 – 4 kwam overigens voort uit een bal die over de zijlijn ging, waarbij zelfs de vlagger van Hontenisse het signaal gaf voor een ingooi. Maar ook hier negeerde de leidsman die een stuk verderop stond de hulp van zijn assistent, waarbij enkele Groedenaren toch terecht de vraag naar boven kwam wat dan het nut van een grensrechter is. Afijn, ik wil hier helemaal niet beweren dat de leidsman verantwoordelijk was voor de 0 – 6 achterstand want dat had Groede aan zichzelf te wijten. Dat het optreden van de scheids op zijn zachtst gezegd ongelukkig was in deze wedstrijd hielp in ieder geval niet mee aan het slechte spel van Groede.  De ere treffers voor de Groe kwamen op naam van Bart van den Hemel en Ruben Deij, maar veel spanning bracht dit niet meer te weeg.

Een flinke zeperd voor Groede, dat zoals andere jaren wederom slecht uit de winterstop komt. Als er dan toch positieve punten genoemd kunnen worden aan deze wedstrijd waren het de invallers. Zowel Jan-Willem, Michel Broeckaert als Ruud van Westen maakte een prima invalbeurt. Volgende week mag Groede het opnemen tegen de nummer 3 van de ranglijst; Luctor. Het zal moeten zorgen dat het middenveld en verdediging beter staan en de kansen benut worden, zodat er beter tegenstand geboden kan worden dan in deze wedstrijd.