September 8th, 2016

Afgelopen zondag stond dan eindelijk de eerste competitiewedstrijd op het programma voor Groede 1, uit naar Hontenisse. Na een vrij goede voorbereiding mocht André de Nooijer nu zijn manschappen de wei in sturen voor de rentree in de vierde klasse. De openingswedstrijd, uit naar Hontenisse, was op zijn zachtst gezegd niet het makkelijkste begin van de competitie. Hontenisse, een vrij stabiele vierde klasser die altijd mee doet om de prijzen, wist in de voorbereiding goede resultaten neer te zetten. Groede was hierdoor gewaarschuwd en moest dus een goede partij op de mat leggen wilde het Hontenisse moeilijk maken. Bijzonder feitje aan deze wedstrijd is overigens dat twee spelers van Groede hun debuut maakte in de vierde klasse; Arno & Bart van den Hemel. Zowel Bart als Arno hadden nog nooit op het vierde klasse niveau geacteerd, alle andere spelers van Groede hadden wel al deze ervaring.

Om half drie stipt klonk het eerste fluitsignaal op sportpark het Prinsenbos. Groede begon ietwat onrustig aan de wedstrijd en had moeite zichzelf houding te geven. Hontenisse zette geen zwaar druk, waardoor Groede de tijd kreeg om te organiseren. Na tien minuten voetballen, kwam Groede beter in het spel en wist via de flanken Toon van Parijs en Ilyas Yavuz de aanval te zoeken. Met de wind in de rug ging dit voortvarend en kon Groede enkele speldenprikjes uitdelen aan Hontenisse. Groede had het aan de andere kant weer moeilijk met de opkomende back en verdedigers van Hontenisse, waardoor ook zij enkele speldenprikjes aan Groede konden uitdelen. Na twintig minuten werd de wedstrijd open gebroken door zowaar een doelpunt van Groede. Bart van den Hemel kwam na een goeie actie op 30/35 meter van de goal en haalde verrassend uit. De bal ging lijnrecht richting de kruising en liet de keeper kansloos. Een pracht van een doelpunt, maar veel belangrijker het zette hierdoor Groede op voorsprong. Lang genieten van dit doelpunt was echter moeilijk, want Honteisse zette gelijk hoger druk op de verdediging van Groede. De verdediging kon hier een aantal keer goed van onderuit voetballen, maar moest toe zien hoe dit na 30 minuten spelen mislukte. Een fout achterin werd genadig afgestraft door de spits van Hontenisse en trok de score hierdoor gelijk. Groede bleef echter rustig en legde goed voetbal op de mat. Dit resulteerde bijna wederom in een voorsprong, ware het niet dat de scheidsrechter het doelpunt (onterecht) afkeurde. Bart werd met een hoge bal diepgestuurd, de keeper kwam echter goed uit en sprong samen met zijn verdediger naar de bal. Bart bleef op de grond staan in de veronderstelling de bal niet meer te kunnen halen, de keeper liet de bal echter los waardoor Bart de bal rustig kon binnen schuiven. Op één of andere manier had de scheids hier toch een fout in gezien en keurde het doelpunt af, tot verbazing van iedereen bij Groede en ook wat mensen overigens bij Hontenisse. De ruststand werd dus beslist op een 1-1 stand.

Na rust kwam Groede minder snel in zijn eigen spel, mede vanwege de tegenwind en het hogere druk van Hontenisse. Via de linkse flank werd Hontenisse een aantal maal gevaarlijk, maar Ricky en zijn verdedigers stonden goed opgesteld. Na een kwartier spelen kreeg, een goed spelende, Toon van Parijs de bal op zes meter voor de lijn klaar om Groede weer op voorsprong te schieten. Hij zag zijn schot echter tegen de doelman aankomen en vervolgens naast het doel verdwijnen. De wedstrijd kon op dat moment elke kant op gaan en de voetbalkenners langs de lijn hadden al gezien dat de partij die het eerst volgende doelpunt zou scoren wellicht ook als winnaar van het veld zou stappen. Dat werd uiteindelijk ook realiteit, want Hontenisse wist na 75 minuten spelen tegen te scoren. Groede was daarna niet meer bij machte om nog iets te forceren, waardoor na 90 minuten spelen de Groe met lege handen stond. Het verlies voelde extra zwaar aan, omdat er wellicht meer in had gezeten. Toch kon de blauw-witte formatie met opgeheven hoofd het veld verlaten, aangezien het goed weerstand had geboden aan Hontenisse.

Aanstaande zondag komt de ploeg uit Heinkenszand op bezoek. Luctor’88, ook een stabiele vierde klasser waar Groede wederom hard zal moeten werken om hier resultaat tegen te halen.