February 18th, 2016

Afgelopen zondag stond voor Groede de derby van het seizoen op het programma, namelijk Sluis Thuis. In een aantrekkelijk duel wist de blauw-witte brigade de overwinning over de streep te trekken en handhaaft zo de eerste plaats in de vijfde klasse A.

Op valentijnsdag werd voor Groede 1 de wedstrijd van de competitie gespeeld, namelijk de derby thuis tegen Sluis. Groede kende een slechte start na de winterstop en moest na twee weken rust proberen de draad weer op te pakken tegen streekgenoot Sluis. De rood-witte brigade uit de stad van Jantje van Sluis, was juist zeer goed uit de winterstop gekomen. Het wist eind januari Vogelwaarde met maar liefst 1 – 4 te kloppen en kroop daardoor dichter naar de top in de vijfde klasse A. Bij winst op Groede zou Sluis het gat zien slinken tot 3 punten en weer volop mee doen voor de bovenste plaatsen. Voor Groede was er dus alles aan gelegen om Sluis die kans niet te geven en de koppositie te verstevigen. Kortom het was niet alleen de derby die deze wedstrijd interessant maakte, maar ook nog eens de stand van de ranglijst. Voor deze belangrijke derby kon Andre de Nooijer of nagenoeg een fitte selectie beschikken. En stuurde dan ook de elf de wei in, waarmee hij een strijdplan in gedachte had om de Sluisenaren te bedwingen.

Op deze koude valentijnsdag ging om half drie de wedstrijd van start. Groede vloog er gelijk vol in en probeerde aanvallend voetbal te spelen. Via de flanken creeerde de Groe al gelijk een aantal kansen, maar de vroege openingstreffer bleef uit. Na tien minuten spelen was daar de uitgelezen kans voor de eerste goal van de derby, maar Edwin Brand zag zijn inzet via de paal wegketsen. Ook via Bart van den Hemel en Wesley Steijaert werden grote kansen afgedwongen, maar konden niet verzilverd worden. Sluis leek er in het eerste half uur niet uit te komen en moest zich beperken tot verdedigende activiteiten. Hierdoor kon Groede het aanvallend voetbal blijven spelen en kreeg hiervoor ook de beloning na een half uur spelen. Edwin Brand kwam goed op via de flank en wist de bal terug te leggen op de inkomende Bart van den Hemel. Bart omspeelde twee man en had ruimte voor een schot op doel, maar in plaats daarvan legde hij de bal breed op Wesley Steijaert welke de bal voor het intikken had. Een doelpunt uit het boekje, welke Groede op voorsprong bracht. Hierna probeerde Groede opzoek te gaan om de stand te verdubbelen. Toch was het niet zo dat de Groese verdediging helemaal niets had te doen, want bij de aanvallen die Sluis creeerde moesten alle zeilen worden bij gezet om deze te pareren. Een rustige Wouter Lakerveld en daarvoor Wesley Hoogstad hadden de achterste linie echter onder controle en met de sterk spelende Jan Elfrink en Yannick Thuijs hadden was het een vrij onverwringbare verdedigingslinie. Tot aan de eerste helft vielen er geen goals meer, waardoor er met Groede met een minimale voorpsrong de rust in ging.

In de tweede helft kreeg Groede een vliegende start. Edwin Brand, die ook een puike partij speelde deze zondag, kwam door op het middenveld en zette Steijaert op links vrij voor de goal. Steijaert twijfelde geen moment en zorgde voor de verdubbeling van de score en gaf de Groe hiermee wat extra lucht. Tot op dat moment was er weinig aan de hand en leek het er op dat Groede de wedstrijd veilig kon gaan uitspelen. Niets was echter minder waar, want na een dik uur spelen bracht Sluis de spanning weer in de wedstrijd. Vanuit een corner werd een bal richting het doel gewerkt, waar Nick van Belois aan de eerste paal de bal wist weg te werken. De leidsman was echter van mening dat dit gebeurde achter de doellijn en constateerde een doelpunt. Vlagger Gerrit Fieret stond met zijn vlag in de lucht, maar kreeg geen gehoor bij de leidsman die hem compleet negeerde en liet staan voor Jan met de korte achternaam. Na dit doelpunt kreeg Sluis vleugels en begon Groede ietwat in paniek te raken. Het moest vol in de verdedigende stellingen en kwam tot twee maal toe met de schrik vrij. Tegen het einde van de wedstrijd bracht Bart van den Hemel aan alle twijfels een einde door de 3 – 1 op het scorebord te brengen. Een authentiek counter zorgde ervoor dat Bart één op één kon afstomen op de keeper en met een bekeken lob, bracht hij de drie punten voor Groede in veiligheid.

Een zeer welkome overwinning voor Groede, niet alleen vanwege de derby maar ook vanwege de stand. Een collectieve overwinning, waar Groede met name in de eerste helft goed voetbal heeft laten zien. Aanstaande zondag mag Groede naar het brabantse NVS en proberen de koppositie in de tweede periode te handhaven.