November 1st, 2015

U leest het goed, Groede stunt in de beker! Het was al een historisch moment dat Groede de poule fase overleefde, maar nu overleeft Groede zelfs ook de eerste ronde. Thuis tegen Sluiskil trokken de Groedenaren in een zinderende bekerwedstrijd aan het langste eind.

Normaliter als er een wedstrijd stond ingepland tijdens het eerste beker/inhaal weekend, dan was dit voor Groede een inhaalwedstrijd uit de competitie. Afgelopen weekend stond er echter een beker wedstrijd tijdens dit weekend op het programma. De tegenstander was de klasse hoger spelende Sluiskil, die vorige week nog knap van Clinge wisten te winnen. Groede zat in een klein dal na het verlies van Achtmaal en het gelijke spel tegen Vogelwaarde. Het is wellicht nog al makkelijk om te zeggen dat er voor Groede in deze wedstrijd niks op het spel stond, want er stond wel degelijk iets op het spel namelijk historie schrijven. Natuurlijk begon Groede als de underdog aan deze wedstrijd, maar zoals de trainer ook al zei in de aanloop naar deze match; “de wil om te winnen moet er altijd zijn!”. Zo stuurde hij dan ook zijn manschappen het veld in met een lichte aanpassing in de opstelling.

Na het eerste fluitsignaal was het warempel Groede die het heft in handen kon nemen. Sluiskil leek de kat uit de boom te kijken en liet Groede het spel maken. Hierdoor kon er al snel de aanval worden gezocht en kon er na 10 minuten spelen al het eerste doelpunt worden opgetekend. Arno van den Hemel gaf een goede steekpass vanuit het middenveld op Wesley Steijaert, die niet twijfelde en de bal achter de keeper schoot. Een grote ontlading op sportpark “aan de Traverse” want Groede stond op voorsprong. Niet veel later werd deze voorsprong zelfs uitgebouwd nadat Yannick Thuys een afgeslagen vrije trap alsnog tot doelpunt kon promoveren. Een ongekende weelde op het Groese veld want er stond toch echt 2 – 0 op het scorebord en dit was nog niet eens zo onverdiend ook. Sluiskil had door gekregen dat het niet zomaar met de winst er vandoor kon gaan en dat er wel voor gestreden moest worden. Halverwege de eerste helft begon ze dan ook feller te voetballen en wisten een miscommunicatie in de Groese verdediging af te straffen middels een doelpunt. Groede begon het benauwd te krijgen en Sluiskil drong meer aan, maar precies op dat moment was het Wesley Steijaert die het verschil weer op twee doelpunten bracht. Na een zeer goede aanval over vele Groese schijven, was het Yannick Thuys die de inkomende Steijaert wist te vinden en de bal op maat aflegde. Steijaert faalde niet en bracht wederom het sportpark in extase. Met deze stand leek de rust gehaald te worden, maar Sluiskil kon vlak voor het bakje thee nog de aansluitingstreffer maken.

Na de rust moest Groede de voorsprong met hand en tand zien te verdedigen. Sluiskil was iets sterker uit de kleedkamers gekomen en nam de controle over het spel. Groede probeerde op dat moment via de counter eruit te komen en dat leek perfect te werken, aangezien het wederom Wesley Steijaert was die het verschil naar twee doelpunten bracht. Oog in oog met de doelman van Sluiskil wist Steijaert wederom niet te falen en liet de supporters weer op de banken staan. Vervolgens begon Groede het moeilijk te krijgen, de individuele klasse van Sluiskil kwam nu toch bovendrijven. Zo was de rappe middenvelder van Sluiskil iets te snel voor Arno van den Hemel en schoot de bal keurig achter Ricky Verkruijsse. Sluiskil rook bloed en ging op zoek naar de gelijkmaker, waar alles en iedereen van Groede met man en macht probeerde de voorsprong te behouden. Dit lukte echter niet, want vlak voor tijd schoot de laatste man van Sluiskil een vrije trap zeer goed achter Ricky. De stand was voor het eerst in de wedstrijd gelijk, waarbij het leek af te steven op penalty’s. Gelukkig dacht Bart van den Hemel hier anders over, want in de 89ste minuut liet hij het sportpark ontploffen door de winnende treffer te maken. Een schot van 20 meter werd licht getoucheerd, maar verdween alsnog achter de keeper in het doel. Een golf van ontlading gonste over de Groese velden en de volgende ronde in de beker was nog nooit zo dicht bij geweest voor Groede. De laatste minuten was het met man en macht de voorsprong behouden, waardoor de leidsman na 90 minuten de wedstrijd ten einde bracht en Groede dus officieel door bekert.

Een historische zondagmiddag, waar Groede uiteindelijk wellicht de terechte winnaar was. Nu mag het afwachten wat de loting zal brengen, en natuurlijk worden er al mooie scenarios bedacht onder de Groese dromers. Het beker-sprookje is nog niet ten einde, maar volgende week wacht gewoon weer de competitie en zullen alle pijlen gericht moeten zijn op Terhole. Groede heeft het altijd lastig op het veld van Terhole en zal moeten proberen dezelfde spirit als deze wedstrijd te brengen.